“Cvetanje Tise”

Home - Voda - “Cvetanje Tise”

Da li ste čuli za fenomen cvetanja vodenih insekata Tise?

Ovaj jedinstveni fenomen dešava se svake godine krajem maja i početkom juna u Srbiji, javljajući se širom reke Tise (blizu izlaza iz Kanjiže u vojvođanskom okrugu).

Spektakl, poznat i na srpskom jeziku kao „cveće Tise“, traje tri do četiri dana i vezan je za vodene insekte Tise. To su drevne vrste insekata koji veći deo svog života provode kao larve u blatu. Posle tri godine, insekti izlaze na površinu, a mužjaci imaju samo nekoliko sati da pronađu ženku. Cilj je da se par pronađe I upari pre nego što oboje umru.

Zato je ovaj fenomen nazvan plesom insekata tokom kojeg se dešava oplodnja, polaganje jajašca, a mužjaci prvo umiru, a nakon njih i ženke.

Insekti su veliki, oko 12 cm, i igraju iznad površine vode. Tokom svog poslednjeg plesa pokrivaju obalu reke i sve druge površine koje okružuju reku.
I da, postoji legenda koja kaže da svako ko upali sveće u liciderskim srcima (medenjacima) tokom cvetanja Tise može očekivati ispunjenje svojih ljubavnih želja.

Zamislite da ste tamo i uživate u iskustvu …

Share:

Leave A Comment

Informacije i rezervacije

    Recent Posts

    TEXT PARAGRAPH

    You can see how he solves his problems. You can also see what’s wrong. Young children, especially, have enormous creativity, and whatever’s in them rises to the surface in free play.

    RECENT PROJECTS