Planina Jastrebac

Home - Nasleđe - Planina Jastrebac

Kaže se da je Jastrebac najšumovitija planina Balkanskog poluostrva, i ako ste ga posetili, to vam je poznato.

Prema legendi, Jastrebac je ime dobio po severnom jastrebu i svom gnezdu na vrhu planine. U kljunu je imao seme bukve, breze i četinarskog drveća, koja su pala po golom planinskom terenu.

Ako ste ljubitelj prirode, planinar ili šetač, ovo je pravo mesto za vas. Pored obilja visokog i raskošnog drveća, planina je prepuna livada ispunjenih vodopadima i izvorima.

Ponosi se nekim vrstama ptica i retkim biljkama. Za sve one koji uživaju u penjanju na planine, najviši vrhovi – Đulica i Pogled postaće pravi izazovi.
U blizini vrha planine nalazi se jezero koje je napravio čovek, prelepo zbog kristalno čiste vode i netaknute prirode koja ga okružuje.

Ako slučajno naiđete na ovu planinu koja oduzima dah, ne propustite Ribarsku banju – nalazi se u podnožju brda. Kao jedna od najstarijih banja u Srbiji, poznata je po kupalištima sa lekovitom vodom.

Share:

Leave A Comment

Informacije i rezervacije

    Recent Posts

    TEXT PARAGRAPH

    You can see how he solves his problems. You can also see what’s wrong. Young children, especially, have enormous creativity, and whatever’s in them rises to the surface in free play.

    RECENT PROJECTS