Zamak Danijel U Konaku

Home - Nasleđe - Zamak Danijel U Konaku

Baron Danijel Ladislav sagradio je dvorac 1898. godine i nalazi se u blizini reke Brzave na izlazu prema Vršcu. Dvorac je okružen prelepim parkom sa retkim egzotičnim drvećem.

Dvorac predstavlja impresivan primer jednostavne, uzdužne klasicističke zgrade namenjene luksuznom stanovanju aristokratske porodice.

Imanje grofa Lasla Danijela u Konaku prostiralo se na 2.758 hektara, imalo je veliku štalu konja sa 150 čistokrvnih glava na dobrom glasu, a bilo je poznato i po stadu od oko 1.000 Podolskih goveda.

Ispod krova grofovskog zamka prvo je bilo sirotište za nezbrinutu decu. Od 1959. godine tu se nalazi škola. Početkom sedamdesetih godina, u zamku se nalazio i Nastavni centar za pred-komandnu obuku Skupštine opštine Sečanj.

Konzervatorski radovi na zamku rađeni su 1984. i 1988. godine. Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ danas pohađa 50 učenika, a sve što im je potrebno nalazi se pod jednim krovom stare zgrade.

Zgrada je spomenik kulture od velikog značaja, a park je pod zaštitom kao prirodno dobro od velikog značaja druge kategorije.

Share:

Leave A Comment

Informacije i rezervacije

    Recent Posts

    TEXT PARAGRAPH

    You can see how he solves his problems. You can also see what’s wrong. Young children, especially, have enormous creativity, and whatever’s in them rises to the surface in free play.

    RECENT PROJECTS