Zamak Sokolac

Home - Nasleđe - Zamak Sokolac

Smešten u okrugu Novi Bečej, zamak Sokolac izgrađen je na farmi površine 4000 hektara, u blizini reke Tise. Bilo je deo imanja Veliki Salaš, čiji je poslednji vlasnik bila Emilija Ivanović, ćerka Lazara Dunđerskog.

Zamak je izgrađen krajem 19. veka kao stambena zgrada. Godine 2001. proglašen je za spomenik kulture.

Dvorac je izgrađen u stilu klasicizma. Visoki podrum zasvođen je pruskim lukovima ispod zgrade, a međuspratna konstrukcija iznad prizemlja je drvena. U podrumu se nalazila kuglana, što je retkost na ovom području.

Od nekadašnjeg luksuznog enterijera ostalo je nešto stilskog nameštaja, prljave peći u sobama i ukrasi u obliku tapeta i štukature na zidovima i plafonu glavnog salona. U zamku se nalazi i soba Lenke Dunđerski sa njenim portretom koji je naslikao Uroš Predić.

Prema legendi, vlasnik dvorca Lazar Dunđerski jednog dana je kockanjem izgubio celo imanje, uključujući i dvor. Njegov protivnik mu je ponudio da povrati imovinu ako pogodi jabuku iz pištolja koja je bila na glavi njegove žene. Srećom, ruka mu nije zadrhtala i pogodio je jabuku. Vratio je naravno i imanje i zamak.

Share:

Leave A Comment

Informacije i rezervacije

    Recent Posts

    TEXT PARAGRAPH

    You can see how he solves his problems. You can also see what’s wrong. Young children, especially, have enormous creativity, and whatever’s in them rises to the surface in free play.

    RECENT PROJECTS