Srbija

Home - Srbija

To da je Srbija zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi sa oko 7 miliona stanovnika, može svako da izgugla. Isto tako i da je Beograd glavni grad, a ujedno i najveći. Verujemo da su mnogi od vas čuli za sjajan noćni život u Srbiji, bogatu kulturu i istoriju, kao i fenomenalnu gastronomsku ponudu.
Ali, kada bi vas neko pitao o manje poznatoj strani Srbije, ali upečatljivoj, jedinstvenoj i raskošnoj, kome bi pali napamet priroda i tradicija? Koliko, u stvari, svako od nas poznaje ovo lice Srbije?

Da li ste znali da su gusle, kolo i slava jedina tri dobra na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine?
Takođe, postoji inicijativa i da se zaštite i čuveni ćilimi iz Srbije (pirotski, staparski i sjeničko-pešterski). Pirotski ćilim je još davne 1886. izložen u Beču na Svetskoj izložbi, imao je 122 šare i 98 ornamenta i isto lice i naličje, što je odlika svakog pirotskog ćilima.
Ajvar, kajmak, sarma, belmuž, cicvara, proja, popara, užička komplet lepinja, šljivovica i dunja rakija – samo da napomenemo neka od čuvenih specijaliteta sa ovih prostora koji su, možda, više cenjeni napolju nego ovde. Nepravedno, jer ko ih je jednom probao, stalno im se vraća. A ko jednom upozna pitominu Vojvodine i lepote vojvođanskih dvoraca, valovitu i plodnosnu Šumadiju, ili prelepa etno sela, brze i čiste reke poput Rzava, bajkovitih vodopada, i planinskih masiva koji ostavljaju bez daha svojom prirodom ali i istorijom – ko vidi barem delić ove lepote, otkriće malo poznatu Srbiju. Ali očuvanu i jedinstvenu.

Zato smo tu da sačuvamo naše blago kako za nas, tako i za buduće naraštaje. Naša misija je da ukažemo sopstvenom narodu da ovo što imamo može da se meri sa najlepšim svetskim čudima i da nije uvek „tuđe i lepše.“ Želimo da što više ljudi sa ovih prostora, ali i dalje, doživi Srbiju kao nebrušeni dijamant
koji baš takav pleni i privlači pažnju.

Budite inspirisani.
Ali, iznad svega, budite inspiracija.
Posetite Srbiju. Upoznajte Srbiju. Otkrijte Srbiju.

TEXT PARAGRAPH

You can see how he solves his problems. You can also see what’s wrong. Young children, especially, have enormous creativity, and whatever’s in them rises to the surface in free play.

RECENT PROJECTS